torsdag 13 februari 2014

Scouter seglar Svenska Kryssarklubbens 24-timmarssegling

Våren 2013 seglade Hammarby Sjöscouter Svenska Kryssarklubbens 24-timmarssegling. Besättningen bestod av utmanarscouter i 15- till 18-årsåldern och ledare. Det blev en segling med stor variation: bra fart, regn, sjögång och flera timmars stiltje med solsken.

Hammarby sjöscoutkår har egna mindre kölbåtar i Hammarby sjö, mitt inne i Stockholm. Under fjolårets 24-timmars startade de med två inlånade båtar, en IF och en Bavaria 30C från Gålö i södra skärgården.

+Niklas Krantz  är scoutledare och skeppare på en av båtarna:

– 24-timmars är som sjöscouting, väldigt mycket learning by doing!


Niklas Krantz filmade Hammarby Sjöscoutkårs 24-timmarssegling.

Nu till våren planerar Hammarby sjöscoutkår att delta med tre båtar.

+Ina Olsvik är ledare i Torslanda Sjöscoutkår. I vintras seglade hon Vinterseglingen med tio scouter på sin Vindö 90:a Lucky Winny. Vinterseglingen är en kortare variant av 24-timmars och som seglas på västkusten under första adventshelgen. Efter seglingen samlas besättningarna på Rörö och grillar tillsammans.

Scouterna ombord var från 12 år och uppåt. De var uppdelade i vaktlag som ansvarade för navigering, segelföring och styrning med hjälp från de vuxna.

Scouter från Torslanda Sjöscouter på väg hem från 12-timmars vintersegling. Foto: Ina Olsvik.
– Vi seglar 24-timmars för att det är roligt, säger Ina. Utmaningen är att genomföra hela seglingen, att ta sig i mål även om det blekar ut. För oss handlar det inte om att komma först eller segla längst.

Det var +Fritiof Pontén, ledare i Askims sjöscoutkår, som utmanade Ina Olsvik och Torslanda sjöscouter att vara med. Fritiof har seglat 24-timmars i tio år. I våras seglade han med tre seniorscouter i sin egen Fortissimo. Nu planerar han årets seglingar:

– Jag vill att seniorscouterna ska segla 24-timmars i kårens två IF:ar. De löser uppgifterna bra själva, så helst vill jag inte ha med några vuxna ombord. Våra Stortrissar kan vara med i den kortare 12-timmarsvarianten.

+Stefan Pettersson  är funktionär i Svenska Kryssarklubben:

– Jag tycker att det är kul med scouter som seglar 24-timmars. Vi delar samma idéer om gott sjömansskap och ansvarsfullt ledarskap ombord. Vi kommer gärna ut till scoutkårer i Göteborgs- och Stockholmstrakten som är intresserade av 24-timmars och berättar hur det funkar. I resten av landet försöker vi om det finns någon funktionär i närheten.

Är du engagerad i en scoutkår och vill att Kryssarklubben kommer och berättar om 24-timmarsseglingarna? Kontakta Stefan Pettersson, stefan@24-timmars.nu, 0733-12 55 55.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar